top of page
checkinn logo

CheckINN
STARTUP
PROGRAM

MÁJUS 23. ÉJFÉLIG

--

nap

--

óra

--

perc

--

másodperc

JELENTKEZÉS LEZÁRULT

2021

SZEREZD MEG AZ AKÁR

20 millió Ft kezdőbefektetést is!

A PROGRAMRÓL

Jelentkezz!

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kezdeményezése, a CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny és a Startup Campus idén közösen indítja el a CheckINN Startup Programot. Az inkubáció keretében az ötlet vagy prototípus fázisban lévő, és a turizmusban alkalmazható újító projekteknek biztosít  online üzletfejlesztési képzést, szakmai mentorációt és akár 20 millió forintos kezdőbefektetést.  

Program

KIHÍVÁSOK

A jövő turizmusa felé már korábban is megjelentek azok a fenntarthatósági és digitalizációs elvárások, amelyekre a koronavírus járvány és annak utazásra gyakorolt hatásai most csak még jobban ráerősítettek. Ebből adódóan a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kihívásai azokat a kulcsterületeket érintik, ahol a legnagyobb szükség van újító ötletekre és innovatív megoldásokra, de emellett is várjuk azokat a startup ötleteket, amelyek a turizmus és a vendéglátás bármely más szegmensét tennék jövőtállóvá. 

Repülés jövője
Okos utas – okos desztináció
Kontaktmentes élmények
Megújító utazás

A koronavírus világjárvány következtében még inkább előtérbe kerültek azok a digitális, vagy szolgáltatásokat digitalizáló megoldások, amelyek segítik a kontaktmentes utazást és élményszerzést (pl. self check-in, digitális szobakártya).

A turizmus újraindulásában most kiemelt szerephez juthatnak azok az innovációk, amelyek lehetővé teszik a minél biztonságosabb, lehetőleg digitális megoldásokat, amelyek segítségével csökkenteni lehet a felesleges érintkezések számát.

Lehet-e jobban, okosabban? Szintén a világjárvány következménye, hogy számos eddig nagyon népszerű desztináció, amely azelőtt az overtourism jelenségével küzdött, most „fellélegzett”. Sok szakértő úgy véli, hogy itt a remek lehetőség most máshogy csinálni, felelősségteljesebben utazni és gondolkozni. Ide tartozhat minden olyan innováció, amely a fenntarthatóságot célozza.

Lehetnek-e utazásaink zöldebbek és intelligensebbek a 2020. március előtti időszakhoz képest? Néhány turisztikai szereplő már fogadni is merne rá. Sokan már máshogy terveznek a turizmus új érájában, vagyis a posztkorona időszakában. Ez a turizmus legyen sokkal okosabb, zöldebb és a legfontosabb, hogy kevésbé zsúfolt. Míg a fenntartható turizmus célja az utazáshoz kapcsolódó társadalmi és környezeti hatások ellensúlyozása volt, addig az ökoturizmus és aktív turizmus egyik új célja a „regeneráló vagy regeneratív utazás”, vagyis, hogy az adott desztinációt jobb állapotban hagyjuk magunk után, mint érkezésünk előtt. De vajon ez milyen innovációk által lehetséges? 

Globálisan fokozatosan megkezdődik a járatok visszaállítása, a légitársaságok pedig egyre nyitottabbak arra, hogy enyhítsenek az utazáshoz kötött feltételeken (pl. PCR teszt vagy az utazás előtt 2 órával elvégzett gyorsteszt). A tavalyi évhez képest globális szinten fokozatosan emelkedik a repülőjáratok száma, a 2019-es állapotok elérése azonban 2-3 évet is igénybe vehet. Így a turisták is ez idő alatt limitáltan vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat. Az egészségügyi biztonság és a járatok folyamatos üzemelésének fenntartása érdekében több módszertani kísérlet is született, a leginkább meghatározó az úgynevezett védettségi igazolványok (pl. IATA) használata. Melyek azok az innovációk, amelyek elősegítik a légiközlekedés mihamarabbi biztonságos újraindulását? Vajon elegendő-e a védettségi igazolvány és a szeparációs funkciót betöltő „origami” ülések alkalmazása a repülőkön, ahol sok ember, kis helyen egy zárt légtérben utazik?

MENTORAINK

Somlyai Zoltán fotó

Somlyai Zoltán

szálloda divízió vezető,

 BDPST Hotel Management

Bacsi Krisztina fotó

Bacsi Krisztina

a Turizmusakadémia

szakmai vezetője

Hegedűs Attila fotó

Hegedűs Attila

Partner, ügyvezető igazgató BDO Magyarország Pénzügyi és Ingatlan Tanácsadó Kft

Ilyés Noémi

Ilyés Noémi

CheckINN, innovációs programigazgató 

Koltányi Gergely

Koltányi Gergely

Digitális képzési
szakértő

Mentors

Kiket várunk?

Mit nyújt a program?

 • Egy skálázható, innovatív ötletet

 • Ötlet, prototípus fázis

 • Turizmus területéről

 • legalább 2 fős, elkötelezett csapatot

 • Online üzletfejlesztés kiváló előadókkal

 • Szekértő mentorok a turizmus különböző területeiről

 • Akár 20 millió forintos tőkebefektetés

PROGRAMTERV

Jelentkezési határidő

Bekerülő csapatok

kiértesítése

Demo Dayre bekerülő

csapatok bejelentése

Demo day

Szeptember 2.

Május 23.

Június 2.

Július 19.

Kiválasztás

Május 24-28.

Üzletfejlesztési

képzés 

Június 7 - július 16.

Felkészülési időszak:

üzleti és pénzügyi tervezés 

Július 19 - augusztus 16.

Timeline

INKUBÁCIÓ
TEMATIKÁJA

Lean startup módszertan

1

Lean canvas és business model canvas módszertan

2

UX/UI, szolgáltatás- és terméktervezés, termékstratégia

3

Csapat- és időgazdálkodás

4

Piacra jutási stratégia

5

Stakeholder mapping módszertan

6

Storytelling kommunikáció

7

Nemzetközi validáció

8

Szellemi tulajdon (IP) az SZTNH szakembereivel

9

Ügyfélszerzés és értékesítés

10

Pitch deck és one-pager elkészítése

11

Pitch felkészítés

12

Topics

GY.I.K.

Kik jelentkezhetnek az inkubációs programba?

+

Minimum két fős csapatok jelentkezését várjuk, 18 év felett, lokációtól függetlenül az ország bármely pontjáról. Ötlet vagy prototípus fázisú hardver és szoftver projektek, a turizmus, vendéglátás, szállodaipar és kapcsolódó iparágakból.  

Mire van szükség a jelentkezéshez?

+

A jelentkezési felület pontos kitöltésére és választhatóan egy 1- max. 2 perces bemutatkozó videó feltöltésére. A videóban a következőket várjuk tőletek:

 • csapattagok bemutatása,

 • megoldás rövid ismertetése,

 • és miért szeretnétek részt venni a programban, mit vártok tőle.

Mit kell vállalnia a csapatnak a programba való bekerüléskor?

+

Minden képzési alkalmon jelen kell lennie minimum egy csapattagnak.

Az inkubációt záró Demo Day-en, a meghívást kapó csapatok prezentálják ötletüket.

Minden képzési alkalmon kötelező a részvétel? Mi történik, ha nem tudsz részt venni?

+

A minimum követelmény, hogy legalább egy csapattag képviselje jelenlétével a projektet minden képzésen.

Mekkora befektetést lehet kapni a program végén?

+

A program végén a Hiventures és Startup Campus Inkubátor befektetőktől lehet társbefektetői ajánlatot kapni.  A Hiventures és Startup Campus Inkubátor kezdő befektetési ajánlata 20 millió Ft.

Milyen feltételeket kell teljesíteni, hogy befektetést kaphasson a csapatod?

+

A Hiventures és Startup Campus Inkubátor innovatív projekteket vár, amelyek jelentős növekedési potenciállal bírnak. A csapatnak kész koncepcióval kell rendelkeznie a termékre vagy szolgáltatásra vonatkozóan.

A kiválasztott csapatok a Demo Day-en prezentálhatják ötleteiket, ahol pozitív döntés esetén elkezdhetik a befektetési folyamatot.

A befektetési folyamat az alábbi lépésekből áll:

 1. Online jelentkezés a Hiventures weboldalán

 2. Pénzügyi és üzleti terv megküldése (ezek elkészítésében segít a Program)

 3. Befektetési Bizottság előtt történő pitch

 4. Befektetési Bizottság döntése

 5. Szerződéskötés és cégalapítás

 6. Folyósítás

A programban való részvétel garancia-e a tőkebefektetésre?

+

A programban való részvétel nem jelent garantált befektetést, azonban előnyt jelent, hiszen a Hiventures és Startup Campus Inkubátor végig tudja kísérni a csapatok fejlődését. A befektetési döntési folyamaton ugyanúgy végig kell mennie minden csapatnak, a képzésen való részvétellel azonban ez a folyamat sokkal gyorsabb lehet, mint külső jelentkezéseknél.

Mi történik, ha a csapat külföldön él?

+

A program és a teljes képzés online formában valósul meg, így a világ bármely pontjáról várjuk a résztvevőket. Azonban a Hiventures befektetését kizárólag Magyarországon bejegyzett cég kaphatja meg.

Szükséges-e céget alapítani a program során?

+

Nem, pozitív befektetési döntés esetén lehetőség van a befektetővel együtt történő cégalapításra, amelyre a képzési program elvégzése után is sor kerülhet.

Mekkora tőkével kell rendelkezni a cégalapításhoz?

+

Az alapítók részéről elvárt önerő mértéke min. 300.000 Ft. Kft alapításához szükséges törzstőke fennmaradó része a befektetésből is befizetésre kerülhet.

Milyen jellegű tanácsadást biztosít a Hiventures a csapatoknak?

+

A Hiventures ismerteti a befektetési folyamatot és elvárásokat, biztosítja az üzleti tervezéshez szükséges sablonokat, valamint a tervezés során visszajelzésekkel látja el a csapatokat.

FAQ

PARTNEREK

hiventures logo
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala logo
nkfih logo
Magyar Turisztikai Szövetség
bottom of page