top of page
  • Szerző képeStartup Campus

Elindult a „Kerülj Képbe – Év felfedezettje” pályázat

Vegyetek részt a jövő ipari forradalmában!


A Magyar Divat & Design Ügynökség a Startup Campus-szal szakmai partnerségben a 2022-es évben „Kerülj Képbe - Év Felfedezettje” néven ír ki pályázatot, amely hagyományteremtő jelleggel a jövő szakembereinek tehetséggondozására, inspirálására és kreativitásának fejlesztésére fókuszál. A program a divat, a design és a kreatív szakmák iránt érdeklődő, nappali tagozatos, szakképzésben tanulókat kívánja megszólítani. A pályázat témája az „Ipari forradalmak – Varrógéptől a Robotokig”, ebben a témakörben várják a csapatok jelentkezését.


Az MDDÜ szakmai együttműködések útján többszintű programokat fejleszt felmérései, valamint az iparág visszajelzései alapján, amellyel a hazai kreatívipari szakképzésfejlesztését hivatott támogatni. Az Ügynökség 2019 őszén kezdte meg a közös munkát a Startup Campus-szal, melynek célja, hogy közösen hozzanak létre egy értékteremtő divat- és designipari ökoszisztémát az ágazat fellendítése érdekében.


Az együttműködés egyik mérföldköve, hogy a 2021-es Divatipari Szakképzésfejlesztést Támogató Program keretében az MDDÜ szakmai partnerként csatlakozott a Startup Campus InnoGEN Ifjúsági Programjához, amelynek középpontjában a fiatalok tehetséggondozása, a jövő generációjának inspirálása és kreativitásának fejlesztése állt. A programon belül indult el „Az Év Divatipari Felfedezettje” pályázati felhívás, amelyet idén a divat és a design, valamint a további kreatív szakmák területét egyaránt lefedve „Kerülj Képbe – Év Felfedezettje” címmel hirdetnek meg.


A Divat- és Designipari Szakképzésfejlesztést Támogató Program célja, hogy visszaállítsa az ipar szakmai presztízsét és felhívja a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét a kreatívipari munkákban rejlő együttműködési- és karrierlehetőségekre. A Startup Campus mellett idén az országos presztízsnövelő kampányban és a pályázat kialakításában szerepet vállalt a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum is, hogy több éves tapasztalatával erősítse a programot szakmai és partneri oldalról egyaránt.


A „Kerülj Képbe – Év Felfedezettje” pályázatra olyan kreatív, divat- és designipari szakképzésben, nappali tagozaton tanuló, 14-21 év közötti csapatok jelentkezését várják, akik innovatív alkotásaikkal, inspiráló ötleteikkel szeretnék felhívni a figyelmet a kreatívipari szakmák szépségeire. A program célja egyben a közösségépítés, ugyanis a tanulók a szakmák közötti együttműködési lehetőségeket és gyakorlati tudást kihasználva mutathatják meg tehetségüket és kreativitásukat egy szélesebb közönség számára.A 2022-es pályázat témája az „Ipari forradalmak – Varrógéptől a Robotokig”, amelyen belül a pályázók szabadon értelmezhetik a korábbi ipari forradalmak meghatározó technológiáit, újragondolva az anyagokat és a változások összefüggéseit alkotásaikban. A pályamunkák készítése során többféle alapanyagot és technikát alkalmazhatnak, amivel szemléltethetik az ötletüket, valamint átadhatják a meghirdetett tematika hangulatát, megjeleníthetik emlékezetes motívumait, formavilágát vagy az ismert ipari forradalmak nagy találmányait gőzgéptől a metaverzumon át a fenntarthatóság és újrahasznosítás kérdésköréig.


"A hazai és nemzetközi statisztikák is azt mutatják, hogy felértékelődött a kreatívipari szakmunkák iránti érdeklődés a fiatalok körében. A hagyományteremtő jelleggel indított program célja, hogy a jövő szakembereinek tehetséggondozására fókuszáljon. Mindemellett fontosnak tartjuk, hogy az alapkompetenciák mellett olyan 21.századi készségekkel is megismerkedhessenek a tanulók, amelyek ma már elengedhetetlenek az átalakulóban lévő iparág munkaköreiben."- nyilatkozta Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese.

A csapatokat a divat-, design- vagy kreatívipari területen tanuló fiatalok alkothatják, akik egy közösen létrehozott termékötlettel pályázhatnak. A leadott pályázatokat szakmai zsűri értékeli, majd az általuk kiválasztott ötleteket a csapatok a tanév második felében dolgozhatják ki. Ebben szakértő mentorok lesznek segítségükre, akik a konzultációk során szakmájukban szerzett tapasztalataik alapján, tudásukkal és kiemelkedő hozzáértésükkel segítenek a pályamunkák megvalósításában és annak folyamataiban.


A pályázati időszak kezdetén, a tanév első felében az MDDÜ országos roadshow keretében népszerűsíti a programot, és nyújt szakmai támogatást az Ügynökséggel már együttműködési partnerségben lévő szakiskolákban. A roadshow állomásain az izgalmas előadások és workshopok mellett a pályázat nagykövetével, Csalár Bence díjnyertes bloggerrel, fenntarthatósági szakértővel és íróval is találkozhatnak a diákok. Amellett, hogy az első három helyezett a pályázat teljes szakaszának értékelése végén értékes nyereményekben részesül, a résztvevő csapatok mindegyike jelentős szakmai támogatással, mentorálással gazdagodik.A Magyar Divat & Design Ügynökség hosszú távú szakmai kapcsolatok kiépítésére törekszik a hazai és a nemzetközi szakmai szervezetekkel és szakoktatási intézményekkel. Az MDDÜ a Divat- és Designipari Szakképzésfejlesztést Támogató Programot azzal a céllal alakította ki, hogy visszaállítsa az ipar szakmai presztízsét, felhívja a fiatalok figyelmét a kreatívipari munkákban rejlő lehetőségekre, utánpótlást biztosítva ezzel az ágazatnak.

A „Kerülj Képbe – Év Felfedezettje” pályázatról további információk, valamint a jelentkezés menete ITT érhető el.


コメント


bottom of page