top of page
  • Szerző képeStartup Campus

Indul a Startup Campus program!

Frissítve: 2019. márc. 26.

Megnyílt a jelentkezés a Startup Campus egyetemi inkubációs programra Budapesten, Debrecenben, Győrben és Kecskeméten. Az ingyenes program célja a felsőoktatásban születő, innovatív ötletek vállalkozássá fejlesztésének támogatása, valamint a helyi K+F termékek és szolgáltatások regionális, üzleti akcelerációja. A képzésre és inkubációra hallgatói üzleti ötletek, startupok és egyetemi kutatási és fejlesztési projektek jelentkezhetnek.


Dr. Pálinkás József a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke


A szervezők a Startup Campus programindító rendezvényét március 16-án Győrben tartották. A közel 100 fős hallgatókból és oktatókból álló közönség előtt Dr. Pálinkás József a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Borkai Zsolt Győr polgármestere, Dr. Földesi Péter a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) rektora, Dr. Hanula Barna a SZE Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja és Miskolczy Csaba a Quantum Leap program ügyvezetője vitatták meg Győr innovációs ökoszisztémájának fejlesztési lehetőségeit.


Az inkubációs programnak is helyet adó Mobilis Győr épületében 9 egyetemi innovatív vállalkozás mutatkozott be. A szakmai workshop keretében az Enterprise Hungary szakemberei segítségével vizsgálták meg a csapatok és termékek üzleti potenciálját. A projektek egy része már prototípussal rendelkezett, mint például a LifeBot – sebesültek felderítésére szolgáló robot, vagy a UNI-Kádlift, amely egyedi mechatronikai szerkezettel segíti mozgássérült és idős emberek fürdőkádba való be- és kiszállását. Ötlettel érkezett a Upress csapata, céljuk az irodai papírhulladék innovatív feldolgozása.


,,A Startup Campus Program európai tudástranszfer, valamint egyetemekre épülő, inkubációs módszertani minták alapján a felsőoktatásban születő, innovatív ötletek vállalkozássá fejlesztését, valamint a helyi K+F termékek és szolgáltatások regionális, üzleti akcelerációját célozza meg.” – emelte ki beszédében Katona Bence, a program alapítója. A vidéki campusokra és városokra is koncentráló program átfogó célja, hogy az inkubátor hálózat szolgáltatásain keresztül minél több fiatal maradhasson vidéki lakhelyén és helyben saját (tudás-intenzív) vállalkozást indítson.


Kovács Zsolt az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. vezetője elmondta, hogy a vidéki campusokra és városokra is koncentráló program átfogó célja, hogy az inkubátor hálózat szolgáltatásain keresztül minél több fiatal maradhasson vidéki lakhelyén és helyben saját (tudás-intenzív) vállalkozást indítson. Győr csak az első állomása volt egy olyan rendezvénysorozatnak, amely során vidéki városok innovációs ökoszisztémáinak szereplőivel közösen népszerűsítik az inkubációs programot.


A következő két hónapban az említett városokban vállalkozói ötletversenyek, workshopok és kerekasztal beszélgetések kerülnek megrendezésre. A program térítésmentesen érhető el a jelentkezők számára az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. szervezésében, a Nemzeti Kutatási és Innovációs hivatal támogatásával.


A jelentkezési határidő 2016. április 11.


A program három szakaszból áll:


Stage 1: Az első szakaszban a csapatok egy három állomásos workshop sorozaton vesznek részt. Itt megtanulhatnak olyan eszközöket és modelleket használni, amelyekkel a Startup Campus szakértőivel közösen felállíthatják saját üzleti modelljüket, azonosíthatják a célpiacot és megtervezhetik a piacra lépés folyamatát.


Stage 2: Ebben a fázisban megindul a csapatok inkubációja melynek keretében a csapatok részére térítésmentesen közösségi iroda teret, csapatra szabott mentorálást, forrásszervezést, pályázati tanácsadást, befektetők, tőkealapok előtti bemutatkozási lehetőséget biztosít a program.


Stage 3: A legjobb csapat továbbléphet a harmadik inkubációs szakaszba, amelynek fő célja a piacépítés. Ennek keretében a szervezet felkészíti a csapatot ötletük prezentálására, majd egy külföldi út során nemzetközi bemutatkozási lehetőséget biztosít befektetők és kockázati tőkealapok előtt.


Inkubációs helyszínek: Budapest, Debrecen, Győr, Kecskemét




bottom of page