top of page
  • Szerző képeStartup Campus

Az innovatív magyar vállalkozások ismertsége Németországban is növekszik

Az innovatív magyar vállalkozások németországi ismertségének növelését támogató Startup Campus Berlin program másodszor szervezett bemutatót az egészségügyi ágazat legnagyobb szabású berlini találkozója alkalmából. A prezentációkat ezúttal egy pódiumbeszélgetés előzte meg, amely az információkat hosszú időtávról és nagy tömegben tartalmazó adatbázisok – big data – egészségügyi hasznosításáról szólt.Az egyik résztvevő, Szócska Miklós korábbi egészségügyi államtitkár, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatója magyar fejlesztéseket, köztük az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) bemutatva hangsúlyozta, hogy az úgynevezett adatvezérelt egészségügyi megoldásokkal sok életet lehet megmenteni és sok közpénzt lehet megtakarítani.


Az adatkezelés európai uniós szabályaival kapcsolatban kiemelte, nagy szükség van arra, hogy kibontakozzék az új “európai felvilágosodás”, különben az európaiak nem a folyamatokat alakító, befolyásos tényezőként jelennek meg a globális térben, hanem a közösségen kívüli óriásvállalatok “adatrabszolgái” lesznek.


Hozzátette: az egészségügyi adatok megosztása a közösséggel éppen olyan fontos, mint a véradás vagy a szervadományozás, mert ugyanúgy életet menthet.

Sylvia Thun, a berlini Charité egyetemi klinika – Európa legnagyobb kórháza – egészségtudományi kutatóintézetének digitális egészségügyi megoldásokkal (e-Health) foglalkozó igazgatója az uniós előírásoknál is szigorúbb német adatkezelési szabályokról szólva, hogy a Charitén a munkatársak több száz különböző informatikai rendszerrel dolgoznak, amelyek összehangolását – az úgynevezett interoperabilitás megteremtését – nagyban hátráltatja az adatok hozzáférhetőségét erősen korlátozó jogszabályi környezet.


Tim Conrad, a berlini Freie Universität kutatóegyetem egészségügy-informatikai szakértője kifejtette, hogy számos módszerrel lehetne javítani a helyzeten, létezik például több titkosítási megoldás a személyes vonatkozású adatok anonimizálására, és az a szabály is hasznos lenne, hogy a közpénzzel támogatott kutatások révén létrejövő adatbázisokhoz szabad hozzáférést kell biztosítani.


A Startup Campus Berlin program az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. kezdeményezésére jött létre, mely a Startup Campus Hungary által is rendkívül széles skálán segíti a magyar ötletgazdákat és startupokat. A berlini irodájával pedig kelet-közép-európai régióból és Magyarországról több tucat cégnek teremti meg a külpiacra jutás lehetőségét a német fővárosban.

A berlini magyar nagykövetséggel együttműködésben rendezett fórumonezúttal hét induló vállalkozás vehetett részt.

A többi között a Drukka Digitals nevű, startupok felépítésére és digitális termékek fejlesztésére szakosodott ügynökség, amely demenciában szenvedő betegek és hozzátartozóik támogatását szolgáló új projektjét mutatta be. A budapesti ügynökség egy úgynevezett okos otthon megoldást fejlesztett, amelynek lényege, hogy egy okostelefonon vagy más okos eszközön futó alkalmazás a lakásban elhelyezett apró érzékelők révén emlékeztetőket küld az emlékezőképesség idővel egyre nagyobb károsodásával sújtott betegnek a feltétlenül elvégzendő feladatokról, például a bejárati ajtó bezárásáról, és ha nem reagál, először fény- és hangjelzésekkel, majd a gondozó, hozzátartozó értesítésével segíti a veszély elhárítását.


A fórum visszatérő vendége volt az egyik híres magyar kutyafajtáról, a puliról elnevezett Fitpuli alkalmazás, amelynek fejlesztői az utóbbi egy évben több magyarországi nagyvállalatot megnyertek előfizetéses modellben működő szolgáltatásuknak, és most Nyugat-Európában kívánnak terjeszkedni.


Okostelefonra fejlesztett alkalmazásuk vállalati egészségmegtartási, egészségfejlesztési programokhoz biztosít platformot. Automatikusan gyűjt az életmódra vonatkozó információkat, amelyek alapján a munkavállalónak személyre szabott elemzést és motivációs, fejlesztő megoldásokat kínál, a munkaadónak pedig összesített és anonimizált adatokat a munkavállalók állapotáról. Mindez munkavállalónként havonta csupán egy csésze kávé árába kerül, és nemcsak a dolgozók javát szolgálja, hanem csökkenti a megbetegedésekből fakadó költségeket is, amelyek a munkaadót terhelik.

Az eseményen bemutatkozott még a Your Anastomosis, amely egy digitális műtét képzési program, amit a Startup Campus üzletfejlesztési programjának keretében már több Berlin és Berlin környéki kórházban használnak. Szintén nagy érdeklődésre követte a tudományos publikációk mesterséges intelligencia alapú elemzésével foglalkozó HubScience-et, akiket Tim Conrad, a berlini Freie Universität kutatóegyetem egészségügy-informatikai szakértője fel is kért az együttműködésre. Ugyancsak magára vonta a figyelmet az AlphaControl, egy nagy múltú hazai IT vállalat spinof cége, az intelligens kórházak fenntartható kezelése fejlesztett platformját mutatta be, míg a Kemialytics egy tudás alapú digitális kutatói környezet a Pharma és a Biotech vállalatok számára. Az informatikai megoldások sorban az egyetlen hardver, azaz eszközfejlesztéssel is foglalkozó cég a Spirocco volt, akik az intelligens asztma inhalátor eszközükhöz keresnek német partnert, a valós idejű terápiák klinikai vizsgálatának lefolytatásához.


A konferenciát megelőzően a magyar startupok egy zártkörű workshopon vehettek részt Juergen Simonnal, a Siemens Healthineers Technológia Akcelerációs igazgatójával, ahol bepillantást nyertek a világ egyik legnagyobb egészségügyi nagyvállalatának innovációs stratégiájába, és a KKV-kal való együttműködés lehetőségeit is megismerhették. A  Siemens Healthineers 2017 -ben vált ki az anyavállalatból, 2018. szeptember végére a világ 75 országában mintegy 50 000 embert alkalmazzanak.

Komentarze


bottom of page