top of page
  • Szerző képeStartup Campus

Befejeződött a Startup Campus egyetemi inkubációs program

A Get in the Ring! nemzetközi startup versennyel végéhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával megvalósuló Startup Campus egyetemi inkubációs program. A 2016. tavaszán indult rendezvénysorozat alatt közel 2000 fiatalt sikerült személyesen megszólítani.



A Startup Campus egyetem bázisú inkubációs program, mely a felsőoktatásban születő, innovatív ötletek piacra jutását ösztönzi. Ezzel párhuzamosan hosszú távon biztosítja a hazai egyetemek innovatív projektjeinek felhordását, mely képes felszínre hozni a hazai egyetemek hallgatóinak, kutatóinak kihasználatlan innovációs képességét. Az utánpótlás folyamatos biztosításán túl, a program olyan támogató szolgáltatásokat is biztosít, mint például jogi segítségnyújtás, irodatér biztosítása, grafikai és design munkák. A képzés kialakításán keresztül képes a startup vállalkozások befektetési szakaszra történő felkészítésére.


2016. tavaszán Kecskeméten, Debrecenben, Győrben és Budapesten a Startup Campus program rendezvényein 2000 fiatalt sikerült személyesen megszólítani. Az egyetemi ötelteket támogató vállalkozásösztönző programba összesen 180 jelentkezés érkezett. A szakmai mentorok ezekből 32 elképzelést találtak alkalmasnak a programba való bekerülésre és a térítés mentes közösségi iroda biztosítására.


2016. június 6-án kezdetét vette a Startup Campus inkubációs program. A három fázisból álló kurzus felépítését tekintve az alábbi lépcsőkből áll:


Stage I – a Stage 1-es szakasz során a bekerült csapatok üzlet- és termékfejlesztéssel, piackutatással, termékvalidálással és megjelenéssel foglalkozó workshopokon vehettek részt. A négy állomásos workshop sorozaton megtanulták hogyan kell a különböző üzleti eszközöket és modelleket használni. A Startup Campus szakértőivel közösen felállították saját üzleti modelljüket és azonosították a célpiacot, valamint megtervezték a piacra lépés folyamatát.


Stage II – Ebben a fázisban megindult a csapatok inkubációja melynek keretében a csapatok részére térítésmentesen közösségi iroda teret, csapatra szabott mentorálást, forrásszervezést, pályázati tanácsadást, befektetők, tőkealapok előtti bemutatkozási lehetőséget biztosított a program.


Stage III – A lezáró, négy alkalmas programban a csapatok tőkeszerzési és pályázati tanácsadásban, valamint személyre szabott mentorálásban részesülnek és esélyük nyílik befektetők előtt bemutatni ötleteiket.

A képzés zárásaként a résztvevő fiatalok Demo Day-en mutatták be ötleteiket a befektetőkből álló szakmai zsűri előtt. Ezt megelőzően felkészítő tréning során a startupok megismerhették a sikeres investor pitch jellemzőit, annak célját, módszereit. Annak érdekében, hogy mindenki a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa, a csapatok egyéni felkészítésen vettek részt.


A közel fél évet felölelő Startup Campus keretén belül nem csak a hazai, de a Londonban, illetve Nagy-Britanniában tanuló, vagy dolgozó fiatal innovátoroknak is részt vehettek a képzésen.  A programba bekerültek részére az Enterprise Hungary az Új Nemzedék Központ közreműködésével négy szombati alkalomból álló térítésmentes kurzust biztosított 2016. tavaszán, illetve őszén, az Imperial College London Campusán. A workshop végállomásaként a fiatalok, 2016. október 22-én Demo Day keretén belül szakmai zsűri előtt prezentálták a innovatív ötleteiket.













Az inkubációs program zárásaként a csapatok Győrben és Debrecenben a Startup Campus támogatásával a Get in the Ring! nemzetközi startupverseny előválogató versenyén lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. A 2016. november 10-ei, győri megmérettetésen a Fairfood csapata vett részt, akik összekötik a jótékonykodást az online étel házhoz szállítással. Az ételrendelésen túl a bevételük egy részét jótékony célokra ajánlják fel, így segítve a cégek társadalmi felelősségvállalását. Programjukkal ezidáig közel 250 rászorulón segítettek.


A debreceni előválogatóba a Green Drops csapata jutott be. Ötletük egy olyan innovatív növényi- és haltermelésre alkalmas berendezés, amely kis víz és energiaigénye mellett vegyszer- és gyógyszermentes körülmények között működik. A Green Drops Farm a program során több sikert ért el, a 11 legjobb startup közé jutott a BE SMART startup versenyen, de az általuk fejlesztett berendezéssel előállított termékekkel már jelen  vannak több CBA kereskedésben is.












A londoni képzésről szintén egyenes ágon jutott a debreceni Get in the Ring! Fast Track Debrecen versenyre Szomora Alexandra és önfejlesztő startupja, a BETTER.ME applikációs ötlete.


A kurzuson résztvevők segítséget kaptak vállalkozásuk elindításához, fejlesztéséhez és olyan fontos témákban kaptak szakmai támogatást, mint egy komplett üzleti modell felépítése, vagy vásárlói személytipizálás, valamint marketing és pénzügyi ismereteket is elsajátíthattak.


A program 2017-ben folytatódik!

bottom of page