top of page
Szerző képeStartup Campus

Egyetemi startupok sikertörténetei – Akár a Tiéd is lehet a következő!

Kevesen vannak, akik ne ismernék a sikersztorit, amiben egy fiatal egyetemista srác a Harvardon alapított egy online közösségi felületet, nevezetesen a Facebook-ot, majd rövid időn belül dollármilliárdossá és a világ legsikeresebb fiatal vállalkozójává vált. Mark Zuckerberg mellett viszont még számos olyan inspiráló esettel találkozhatunk, amikor egy egyetem falai között született innovatív ötleten alapuló startup vállalkozás rövid idő alatt meghódította az egész világot.


Az IT óriásoknál maradva rögtön érdemes megemlíteni a Dell Technologies-t, melynek alapítója – az akkor csupán 19 éves – Michael Dell az austin-i Texas Egyetem egyik kollégiumi szobájában indította el első vállalkozását, mindösszesen 1000 dollár indulótőkével. Fő célja az volt, hogy az általa összeszerelt személyi számítógépek az egész világon, bárki számára elérhetők legyenek. Azt, hogy Dell jól látta az 1980-as években, hogy mi fog központi szerepet játszani az elkövetkező évtizedekben a következő adatok is remekül bizonyítják: a Dell Technologies ma a leggyorsabban fejlődő PC-gyártó vállalat, amely a 2019-es pénzügyi évben 60,9 milliárd dolláros összbevételre tett szert.


Valószínű viszont, hogy ezek az eszközök nem képeznék szervesen a mindennapjaink részét, ha nem lehetne a segítségükkel tartalmakat előállítani az online térben. Többek között ilyen gondolatok is járhattak Matt Mullenweg és Mike Little fejében, amikor 2003-ban létrehozták nyíltforráskódú tartalomkezelő rendszerüket, a WordPress-t. Nem tudni, mekkora sikerre számítottak az akkor még javában az egyetem padjait koptató fiatalok, mindenesetre innovációjuk örökre megváltoztatta a weblapkészítés addigi útját, lehetőséget adva bárkinek a világon, hogy létrehozza saját online felületét és azt tartalommal töltse meg. Jelenleg a weboldalak 34%-a, azaz körülbelül 74 millió darab, WordPress alapú. A Dell, a WordPress és a Facebook mellett megemlíthető még a Google, a Yahoo!, a Microsoft és a Reddit is, hiszen ezek is mind-mind egyetemisták innovatív ötletein alapulva kezdték meg világhódító útjukat.



Természetesen az IT szektort és az Egyesült Államokat elhagyva is találkozhatunk számos sikertörténettel. Nem is kell messzire mennünk, hiszen a 2013-ban magyar fiatalok által alapított startup, a Brewie is szép sikereket tudhat maga mögött. A teljesen automatizált sörfőzőgép pár év alatt meghódította az Egyesült Államokat és Nyugat-Európát is. 2017-ben pedig már világszerte több mint 1000 darabot adtak el a házi sörfőzést leegyszerűsítő találmányukból.


A Startup Campus x BME powered by Hiventures első programjában résztvevő és 9 milliós forintos befektetési alapot kapó – ami azóta 15 millió forintra emelkedett – BLOCK is ígéretes jövő előtt áll; ez év augusztusában kerül kihelyezésre első innovatív kerékpártároló állomásuk Budapesten, amely az okosváros koncepciójába illeszkedve, egy telefonos applikáció segítségével kívánja csökkenti a biciklilopások számát a jövőben. A csapat célja, hogy a későbbiekben Magyarországon túl globálisan is terjeszkedjen: a V4 országaiban, Nyugat-Európában és Észak-Amerikában.


A BLOCK Bike Racks csapata (forrás: www.facebook.com/nomorebiketheft/)

Úgy érzed, hogy akár Te is lehetsz a következő, aki folytathatná a sikertörténetek sorát? Egy innovatív ötlet birtokában, egyetemi hallgatóként szívesen elindítanád saját startupodat? Akkor a Startup Campus ősszel induló programjai csak Rád várnak!


Az ötalkalmas képzések során a résztvevők megismerkedhetnek azokkal az elméleti alapokkal, legfontosabb eszközökkel, amelyek egy vállalkozás elindításához szükségesek. A képzéssorozatok pedig egy befektetői üléssel zárulnak, ahol a legjobbnak ítélt projektek 15 millió forintos befektetési alapban részesülnek!


A Startup Campus x BME powered by Hiventures programjára immár harmadik alkalommal jelentkezhetnek a minimum két főből álló csapatok, bármelyik budapesti felsőoktatási intézményből. Emellett pedig két vadonatúj képzési programmal is várunk Titeket azért, hogy minél több innovatív ötlet megvalósulhasson országszerte!


A Startup Campus x SZE powered by Hiventures InnoEnergy Starter programjára kifejezetten a győri Széchényi István Egyetemről várjuk a minimum kétfős csapatok jelentkezését.


A szintén ősszel debütáló Startup Campus x HFDA powered by Hiventures program pedig a Magyar Divat és Design Ügynökség közreműködésével valósul meg, amire olyan innovatív ötlettel rendelkező egyetemisták, illetve szakemberek jelentkezését várjuk, akik a divat vagy a design világát szeretnék forradalmasítani.


További információkért és a jelentkezéshez látogass el a Startup Campus University oldalára!



Comments


bottom of page