top of page
  • Szerző képeStartup Campus

Kilenc magyar sportkiválóság segíti a hazai sporttech innovációkat

A SportTech Hungary Programot a magyar sporttechnológiai innovációk nemzetközi piaci felkészítésére, a külföldön is versenyképes cégek exportjának ösztönzésére hozta létre a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA), az Eximbank, és a Startup Campus Inkubátor. A programban világszinten is sikeres magyar sportolók támogatják a hazai technológiai innovációk sikerét, illetve a magyar külképviseleti hálózatok együttműködését.

A kezdeményezés mögé kilenc, világszinten is elismert eredményeket elért magyar sportoló állt be sportolói nagykövetként vagy sportdiplomáciai képviselőként. Dzsudzsák Balázs, 108-szoros magyar válogatott labdarúgó, Fucsovics Márton, ATP TOP 50-es teniszező, Hanga Ádám, az FC Barcelona kosárlabda játékosa, Illés Fanni világbajnok paraúszó, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázók, és Talmácsi Gábor, világbajnok gyorsaságimotor-versenyző sportolói nagykövetként a nemzetközi kapcsolati hálójuk kiterjedtsége, sikereik globális elismertsége, valamint a sportban mint iparágban való jártasságuk és tapasztalatuk révén segítik a programban résztvevő cégek nemzetközi piaci terjeszkedését. Két további sportoló, Gyurta Dániel és Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszók diplomáciai nagykövetként támogatják a cégeket, elsősorban sportdiplomáciában, nemzetközi sportszervezetekben képviselik a magyar fejlesztések érdekeit.

„Világszínvonalon teljesítő sportolóink vannak, akik mindemellett olyan kapcsolati tőkét halmoznak fel nemzetközi pályafutásuk során, ami felbecsülhetetlen érték egy olyan vállalkozás számára, amely szeretne bekerülni a legnagyobb klubok, sportszövetségek vagy például más sportolók látószögébe. Márpedig a legfrissebb magyar sporttech innovációk igen is ott vannak a globális siker küszöbén, a nagykövetek és a program támogatását kihasználva pedig remélhetőleg célba is érnek. Ez közös érdekünk, hiszen a magyar sportéletnek egyrészt szüksége van azokra az innovációkra, amelyek segítségével tartani tudjuk a tempót a világelittel, másrészt azokra az új megoldásokra is, amik mindenki hétköznapjait teszik egészségesebbé, könnyebbé, vagy éppen szórakoztatóbbá. És van még egy célunk: szeretnénk megteremteni egy olyan vállalkozói kultúrát a sportolók körében, amelyben startupokba fektetni, vagy más módon támogatni feltörekvő innovációkat egy olyan sportolói életpályamodell, ami egy profi aktív évei után vagy akár azzal párhuzamosan is izgalmas kihívásokat és szép sikereket tartogathat. Nagy örömömre szolgál, hogy a KKM támogatja ezt a missziót, amelynek én is tevékeny részese lehetek” – mondta el Vincze Ottó, miniszteri megbízott, a SportTech Hungary Program vezetője.

A SportTech Hungary felkutatja a sporthoz és sportegészségügyhöz kapcsolódó legfrissebb hazai technológiai vívmányokat, és rendszerszintű támogatást nyújt számukra. A legjobb cégeket nemzetközi kapcsolati tőkével, láthatósággal, nemzetközi piacra lépési jó gyakorlatokkal és mentorációval segíti. Ebben épít a diplomácia, az üzleti és a sportvilág kölcsönösen előnyös együttműködésére is. A program során a Startup Campus inkubátor biztosítja a cégek fejlesztését támogató üzleti képzéseket. Ezek tematikája többek közt lefedi a nemzetközi piacra lépés HR kihívásait, a sportiparra jellemző marketing és PR ismereteket, a német, brit és amerikai piacra való belépési lehetőségeket helyi szakértők előadásain keresztül, valamint a nemzetközi szellemi tulajdon védelmét, és a sporttechnológiai ökoszisztéma bemutatását elismert nemzetközi és magyar szervezetek bevonásával. A cégek kapcsolati tőkéjüket a sportolói nagyköveteken túl a HEPA és a KKM segítségével gazdagíthatják, fontos kapcsolatokat építhetnek ki a HEPA nemzetközi hálózatain keresztül és a külgazdasági attasék által.

A SportTech Hungary Programba beválogatott cégek termékeiket a nemzetközi piacra fejlesztik, világszerte innovatív megoldásokat tudnak biztosítani a sportoláshoz köthető iparágak számára. Kiválasztásuknál fő szempont volt, hogy nemzetközileg validált, innovatív terméket vagy szolgáltatást kínáljanak, amelyet esetleg már külpiacokon is értékesítenek, valamint, hogy már rövid távon is exponenciális növekedési potenciállal rendelkezzenek. A programba az induláskor így öt kiemelt sporttechnológiai cég került be. 

A KayakFirst szárazföldi edzésre, számos evezős sporthoz használható ergométert fejlesztett ki. A BeStrong, hazánk egyik legnagyobb fitneszpark és sporteszköz-gyártója, akik már az Amerikai Labdarúgó Szövetséggel is partnerségre léptek. A Rebound Sports pár óra alatt felépíthető és lebontható mobil keményborítású teniszpálya rendszereket készít, amelyeken akár WTA és ATP tornák is rendezhetők. A Seyu - Together for victory! a távolról szurkolók bevonásával nyújt digitális szurkolói élményt, hazai és külföldi sportklubokkal együttműködve. A Yoganotch pedig egy olyan testre illeszthető okoseszközzel rukkolt elő, amely elsősorban a jógagyakorlásban, de más sportágakban is valós idejű elemzést végez és visszajelzést ad a felhasználónak a helyes mozgásról. Emellett további tizenöt olyan, külföldi piacra készülő sporttechnológiai céget segít a SportTech Hungary Program, amelyek szellemitulajdon-védelem alatt álló prototípussal, esetleg hazai értékesítéssel rendelkeznek, vagy pilot fázisban már megkezdték a külföldi értékesítést.

bottom of page