top of page
  • Szerző képeStartup Campus

Magyar-üzbég innovációs programok indulnak

Magyar-üzbég innovációs és üzletfejlesztési programokat indít a Startup Campus a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, az Üzbég Innovációs és Technológiai Hivatallal partnerségben. Az egy-egy egyetemi, illetve nagyvállalati pilot program kiemelt célja a tudástranszfer mellett, a résztvevő vállalkozások külpiacra segítése és a két ország közötti üzleti kapcsolatok fejlesztése.

A szervezők két különálló programot indítanak a KKM által kiírt Magyar-Üzbég Startup és Kutatás-fejlesztési Programhoz kapcsolódóan: a University Startup Accelerator Programba (USAP) azokat az innovatív ötleteket keresik, amelyek globális kihívásokra adnak választ az energetika, az agrárium és az egészségügy területein. A 3 hónapos online akcelerációra a legjobb projektek kerülnek majd be, munkájukat pedig a Startup Campus és a National Office for the Implementation of Innovation and Technology Transfer, Uzbekistan mentorai segítik, hogy ötletből ütőképes üzleti koncepciók jöjjenek létre. Az akceleráció egyetemi partnerei a győri Széchenyi István Egyetem és az üzbég Samarqand Egyetem.


A Corporate Startup Accelerator Programba (CSAP) pedig azokat az innovatív kkv-kat keresik, amelyek magyar és üzbég nagyvállalatok számára nyújtanak jövőtálló technológiákat az energetika, az egészségügy, valamint az agrárium területein. Az ugyancsak 3 hónapos online akcelerációban a cégek feladata, hogy iparági szakemberek és üzletfejlesztési mentorok bevonásával dolgozzanak ki új megoldásokat a megbízó nagyvállalatok számára.


Kivételes lehetőség, hogy a támogatáson keresztül bővíthetjük a korábban megkezdett üzleti kapcsolatépítést és tudástranszfert a régióban. Az elmúlt években olyan innovációs programokat, szolgáltatásokat dolgoztunk ki, melyek itthon és külföldön is értékesíthetők, mind piaci, mind állami szereplők számára. Az üzbég partnerünkkel közösen két üzletfejlesztési programot valósítunk meg az együttműködés során és ezen keresztül támogatunk innovátorokat, vállalkozásokat. Ez a know-how megmarad, beépül az üzbég partnerünknél, számunkra pedig komoly referencia, hiszen nagyban segíti a későbbi terjeszkedésünket, programjaink értékesítését a régióban

– összegzett Kovács Zsolt, a Startup Campus ügyvezető igazgatója, aki a programok kölcsönös sikeressége érdekében az Üzbég Innovációs és Technológiai Hivatal vezetőjével, Olimjon Tuychievvel írt alá együttműködési megállapodást.


A két, 2023. őszig megvalósuló program nagyban épít a Startup Campus korábbi hazai és nemzetközi üzletfejlesztési szolgáltatásainak tapasztalatára: az ügynökség az itthoni programok mellett Németországban és Nagy-Britanniában is sikerrel működteti irodáit, valamint a közelmúltban például, maláj, indiai és azerbajdzsáni partnerekkel is sikeres innovációs projekteket fejlesztett.

Az együttműködés keretében 2022. április 11-14. között Magyarországra látogatott az Üzbég Innovációs és Technológiai Hivatal kirendeltségében egy 3 fős delegáció, akik a Mathias Corvinus Collegium, a Tungsram, az Express Innovation Agency, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Albitech vállalkozás képviselőivel találkoztak.


A létrejövő innovációs szolgáltatások és képzések megvalósulását a Magyar-Üzbég Startup és Kutatás-fejlesztési Program támogatja. A kiválasztott startup vállalkozások és innovatív KKV-k a Taskent városában lévő, nemrégiben átadott INNO Technopark Uzbekistan területén folytathatják a közép-ázsiai régióra fókuszáló üzletfejlesztési tevékenységüket.


A Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiírt Program keretében a KKM 2021. június 15-én 1 millió eurónak megfelelő forintösszegű felhívást tett közzé a hazai mikro-, kis és középvállalkozások külpiaci tevékenysége és nemzetközi versenyképessége előmozdítása érdekében.


A programokról további részletek: https://www.discovereurope.uz/

bottom of page