top of page
  • Szerző képeStartup Campus

Takács Zoltán: A válság egyszerre veszély és lehetőség

Folytatjuk blogsorozatunkat, melyben a Startup Campus Tungsram kulcsmentorai osztják meg tippjeiket a válság idejére. A soron következő mentor Takács Zoltán.


Zoltán több mint húsz éves vezetői és felsővezetői tapasztalattal a háta mögött számos startupnak segített már. 2016-ban ő indította el a Telenor Accelerate startup akcelerációs programot, jelenleg az AAM digitalizációs üzletágvezetője, valamit a METU Garage, a Design Terminal, és a NAK TechLab programok, valamint a Photon mentora. Válságkezelési tippjeiben rámutat, hogy jelenlegi helyzet a veszélyek mellett lehetőségeket is rejt magában. Íme a tanácsai:



A kínai nyelvben a válságot két karakter írja le, de a két karakternek külön-külön is van jelentése. Az első karakter jelentése önmagában veszély, a második karakteré lehetőség. Ez alapján a következőket ajánlom.


1. Mérd fel, milyen konkrét veszélyeket hoz a startup tevékenységére ez a mostani helyzet (veszélyhelyzet), készíts tervet ezek hatásainak csökkentésére.


2. Keresd meg, milyen üzleti lehetőségeket hoz a startup tevékenységére ez a mostani helyzet (veszélyhelyzet), ragadd meg ezeket ASAP.


3. Mérd fel, milyen konkrét veszélyeket hoz a startup tevékenységére a vírusveszély utáni megváltozott világ, készíts tervet ezek hatásainak csökkentésére.


4. Keresd meg, milyen üzleti lehetőségeket hoz a startup tevékenységére a vírusveszély utáni megváltozott világ, készíts végrehajtható tervet ezek megragadására.


5. Készülj fel arra, hogy a verseny még nagyobb lesz. Ha eddig 110%-on pörgött a csapat, akkor az elkövetkező időszakban ennél is több fog kelleni a sikerhez.


+1. Figyeljenek oda egymásra a csapatban, a vezető fektessen most extra energiát a csapattagok és a csapat motiválására, segítsen az éppen hullámvölgyben lévő csapattagoknak. 


+2. Fektess olyan tudásba például könyvek, online kurzusok formájában, amire később is szükség lehet, és az ismét felpörgött időszakban nem lesz rá idő!


bottom of page