top of page
  • Szerző képeStartup Campus

Vattay Dániel: Nyomás alatt felszínre kerülnek a hiányosságok

A megváltozott gazdasági helyzet kezelésével foglalkozó blogsorozatunk negyedik részében Vattay Dániel, coach, képző és mentor, a Mountain Sight Consulting alapítója és a Startup Campus Tungsram akceleráció egyik kulcsmentora ossza meg tanácsait.


Dániel szoftverfejlesztőként kezdte, majd termékmenedzser volt a Ustreamnél és a Gravity R&D-nél. Utóbbitól azért távozott, hogy saját startupot alapítson, amihez azonban pont az ingatlanpiaci válság utáni években nem sikerült elég gyorsan befektetést szerezni. Azóta dolgozott a Prezinél, adott tanácsot londoni befektetők portfóliócégeinek, majd a Design Terminalnál, a Google Launchpad programban és más akcelerátorokban is segített startupokat. Az egyik legfontosabb tanácsa a válsággal megküzdő startupok számára, hogy fektessenek energiát a nagy nyomás miatt most könnyebben felismerhető hiányosságok felderítésébe.



1. A válság mindenre nagy nyomást helyez, van, amit jobban érint, van, amit kevésbé. Nyomás alatt a hiányosságok jobban felszínre kerülnek és a felépített rendszerek meginoghatnak. Épp ezért most könnyebb felismerni, mi hiányzik és mi az, ami igazán fontos. Itt az idő ezeket felfedezni! 2. Minden válság innovációt szül. A legjobb innovációk közül számos olyan van, amelyeket a nehézségek ellenére hoznak létre, egyszerűen azért, mert olyan nagy szükség van rájuk. Keresd azt, ami igazán lázba hoz, ami igazán motivál téged. 3. A legjobb termékek közül több is olyan technológiát használ, amit eredetileg máshoz terveztek. Ha kétségeid vannak, keress új kihívásokat és olyan új területeket, ahol a fejlesztett technológiád hasznos lehet! 4. Egy ilyen nagyságrendű válság megváltoztatja az életmódunkat és azt is, ahogy üzletelünk. A változás nem magától jön, hanem olyan apró történések idézik elő, amik már most jelen vannak és idővel nagy erőre kapnak. Ha szeretnéd megjósolni, hogy mi jön, keresd a változás katalizátorait. Ha szeretnéd biztosan tudni, hogy mi jön, legyél te magad a változás katalizátora! 5.  Ahogy a magyar közmondás tartja, a szükség nagy úr. Az ilyen nehéz időszakokban úgy érezzük, hogy el kell szakadnunk a hagyományos gondolkodási sémáktól. Ez nagyon jó! Hagyd el a szokásos kereteket, akár szegj meg néhány szabályt is. De mindig maradj etikus. Az emberek emlékezni fognak azokra, akik betartották az ígéretüket, akik törődtek másokkal és akik megtartották az emberségüket.

bottom of page