top of page
  • Szerző képeStartup Campus

Összefogással jött létre a Startup Campus Győr innovációs program

Együttműködési megállapodást írt alá a Hiventures Zrt, az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. és a Széchenyi István Egyetem. Az összefogás célja a Startup Campus Győr inkubációs program közös szervezésű megvalósítása annak érdekében, hogy a fiatalokat innovatív ötletekre épülő sikeres vállalkozások alapítására ösztönözzék. A helyszínt az egyetem új Menedzsment Campusa biztosítja mindehhez.


Az együttműködés lehetőséget teremt az egyetem hallgatói, öregdiákjai, kutatói számára, hogy a Startup Campuson keresztül térítésmentes gyakorlati tudást szerezzenek induló technológiai vállalkozás indításához, illetve K+F eredményeiket ilyen módon hasznosítsák. A vállalkozások az Enterprise Hungary Startup Campus egyetemi inkubációs programján keresztül felkészítést kapnak a Hiventures befektetési programjára, és jelentős tőkefinanszírozást szerezhetnek.


A Hiventures a Sartup Campus vállalkozói képzésbe bekerülő személyek, csapatok mellé befektetési menedzsert dedikál. A képzés sikeres elvégzése és pozitív befektetési döntés esetén pedig biztosítja a tőkebefektetés megvalósítását, valamint a cégalapítás jogi támogatását.


Az Enterprise Hungary a Hiventures és az egyetem szakembereinek bevonásával megszervezi a Startup Campus Győr egyetemi inkubációs programot, a programot sikeresen elvégzőket pedig beköti a Startup Campus nemzetközi hálózatába.


Dr. Dőry Tibor, a Menedzsment Campus Kompetenciaközpont vezetője köszöntőjében elmondta, hogy egyre nő azoknak a hallgatóknak a száma, akik saját vállalkozás indításán gondolkodnak, és közülük többen kaptak támogatást a közelmúltban a Hiventurestől. Az új Menedzsment Campusban innovációs- és kreatív tereket, tárgyalókat biztosítanak a vallalkozói vagy fejlesztési ötlettel rendelkező hallgatóknak, illetve a tőkebevonáson, technológiai fejlesztésen gondolkodó fiatal alumni vállalkozóknak. Nemcsak az ötlet érlelésére, hanem a tőke fogadására szolgáló képzéseket is biztosítanak számukra.

Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató-helyettese rávilágított, hogy az együttműködés nem újkeletű, hiszen az egyetemi roadshow-juk kezdőállomása volt Győr, itt rendezték meg az első Startup Campus ötletversenyt, így a Hiventures születése a Széchenyi-egyetemhez is kötődik. Már akkor látszott, milyen óriási üzleti potenciállal rendelkezik ez a campus. A Hiventures-ről elmondta, hogy a Magyar Fejlesztési Bank százszázalékos leányvállalataként jött létre, 2017-ben indult útjára azzal a küldetéssel, hogy minden magyar innovatív ötletnek, vállalkozásnak lehetőséget adjon finanszírozási oldalról ahhoz, hogy elinduljon és nemzetközileg sikeres, exportképes startuppá váljon. Bemutatta a rendelkezésre álló finanszírozási eszköztárukat.


A Hiventures összességében hatvanmilliárd forintot dedikált a startup vállalkozások finanszírozására Magyarországon, ez azt jelenti, hogy 2023-ig körülbelül ezer vállalkozást fognak ily módon segíteni, és komoly forrásmennyiség áll rendelkezésre. Eddig több mint 200 startup vállalkozásba fektettek be országszerte. Győr a három legaktívabb vidéki város között van, 1,15 milliárd forint értékben hoztak befektetési döntést a térséget érintően. Ezen belül a portfólióban az egyetemről is szép számmal vannak cégek, amelyek nagyon komoly fejlődési fázison mentek keresztül.


Kovács Zsolt, az Enterprise Hungary ügyvezetője szerint „jókor vagyunk jó helyen Győrben”. Adott egy sikeres egyetem, adott egy tehetségeket kinevelni tudó város, egy kockázati tőkealap kezelő és egy inkubátor, akik most együttműködnek azért, hogy a fiatalokat az innovatív ötletekre alapozott sikeres vállalkozások alapítására ösztönözzék. Így Győrből elindulva akár a nemzetközi porondra is kiléphetnek. „Az Enterprise Hungary csapatával azzal a céllal indítottuk el a Startup Campus programot három évvel ezelőtt, hogy a hallgatók számára egy új perspektívát nyissunk, ez pedig a vállalkozás, az üzleti életbe való bekerülés. Az ősztől induló képzésnek nemcsak az a célja, hogy sikeres vállalkozásokat hozzon létre, hanem olyan tudást adjon át a helyi fiataloknak, amit tovább tudnak vinni a karrierpályájukon” – mondta Kovács Zsolt, példaként említve az automata sörfőző gépet létrehozó mérnökhallgatókat, akik már ötven országba exportálják terméküket.


Fotó: Májer Csaba József.

Nyerges Csaba/Széchenyi István Egyetem

bottom of page