top of page
  • Szerző képeStartup Campus

Három iparági startup programunk összesen 60 milliós befektetéssel zárult

Összesen 60 milliós befektetéssel zárult három iparági startup programunk, amelyeket 2021 őszén partnereinkkel indítottunk. A HUMDA, a HFDA és TokajTech Startup Programok záróeseményén három startup kapott külön-külön 20 millió forintos kezdőtőkebefektetési ajánlatot, kettő csapatot a program szakmai partnere, az Izraeli Nagykövetség ismert el különdíjjal, míg egy projekt további szakmai mentorációban részesülhet a HFDA és a Startup Campus felajánlásából.

A három program Demo Day eseményén az összesen közel 100 jelentkező közül a programot teljesítő hét csapat, a Performanceology, a Raceliner, a MOQ Eyewear, a PLANNIE, az iBarel, a cWine és a Sediment Extractor mutatkozhatott be a befektetési bizottság előtt.


A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.-vel közösen megvalósított HUMDA Startup Programból a Performanceology kapott befektetést, amely megoldás egy olyan új generációs adatelemző és oktató platform, ami az e-sportban aktív szimulátorversenyzők fejlődését és versenyekre való felkészülését segíti. A Raceliner az Izraeli Nagykövetség felajánlásából kapott mentorációs lehetőséget. A startup ötlete egy olyan bukósisakba épített eszköz, amely segít megtalálni a lehető legideálisabb íveket a versenypályákon versenyzőknek és amatőröknek, motorosoknak és autósoknak egyaránt.


A Magyar Divat & Design Ügynökséggel (HFDA) indított HFDA Startup Programból a MOQ Eyewear csapata részesült befektetésben, amely napszemüvegek egyedi, ékszerszintű kivitelezésével foglalkozik, fenntartható gyártási folyamatokra alapozva, céljuk pedig a nemzetközi piacok meghódítása. További szakmai mentorációt a szervezőktől a PLANNIE kapott, amely egy belsőépítészeti igény- és környezetfelmérő, tervezést segítő MI alapú kérdezőszoftver, amelynek célja, hogy forradalmasítsa a belsőépítészeti tervezést megelőző igényfelmérést.


A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács segítségével megvalósuló TokajTech Startup Programból pedig az iBarel bizonyult befektetésre érettnek, az ő fejlesztésük egy forradalmi találmány, ami ötvözi a hagyományos hordós érlelés ízvilágát és nagyszerűségét a korszerű, acél tartályos érlelési technológia előnyeivel. Az Izraeli Nagykövetség által biztosított mentorációban a cWine részesült, amely a borászatok értékesítését segítő, a borkedvelőknek digitalizált élményt nyújtó marketing megoldásukkal tűntek ki.


A 2021-ben először elinduló HUMDA Startup Program azokat a friss technológiai innovációkat hozta felszínre, amelyek az autó-motorsport, valamint valamennyi mobilitáshoz kapcsolódó terület fejlesztését segítik, mint a közlekedésbiztonság, teljesítményanalitika, vagy AI alapú megoldások. Az ugyancsak először elindult TokajTech Startup Programban a Tokaj-Zemplén térség fejlesztése ihlette a csapatokat a borászat, a gasztronómia, illetve szállástechnológiához és turizmushoz kapcsolódó területeken. Továbbá, az immáron harmadik éve nagy érdeklődéssel övezett HFDA Startup Program a legígéretesebb fiatal divat- és design startup vállalkozásokat segíti piacra lépni, többek között a lakberendezés, textilipar, vagy gyártástechnológia területén.


Amellett, hogy a legjobb projekteknek az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures és a Startup Campus befektetést nyújtott, a döntősök számára iparági segítséget biztosítottak területükön kimagasló szakmai védnökök. A HUMDA Startup Program részéről dr. Kling Sándor, a Kling Technology műszaki igazgatója; Michelisz Norbert túraautó-világbajnoki futamgyőztes magyar autóversenyző; Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyző és a Talmácsi Group alapítója; illetve dr. Hanula Barna, a Széchenyi Egyetem AUDI Hungaria Járműmérnöki Karának docense és dékánja. A HFDA Startup Program által Dobos Emese divatújságíró, a Budapesti Corvinus Egyetem PhD hallgatója, a Magyar Divat & Design Ügynökség mentorcsapatának tagja; Mayer Kitti, aki három éven keresztül a Budapest Design Week projektmenedzsere volt, jelenleg pedig a Hype and Hyper online magazin szerkesztői csapatának tagja; valamint Ilosvai Zsófia, a Design Pier alapítója, kurátori tapasztalatait Párizsban, Milánóban, Budapesten, Tokióban, New Yorkban, Szingapúrban és Hongkongban szerezte. A TokajTech Startup Program révén Wáberer György üzletember, befektető, Waberer's International Nyrt. és Wáberer Medical Center alapítója, Tokaj-Zemplén Térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos; dr. Szepesi Richárd üzletember, idegenforgalmi befektető, a Bambara, a Shiraz Hotel és a Grand Hotel Tokaj alapítója; Ifj. Szepsy István borász, üzletember, a Szepsy Pincészet vezetője; továbbá dr. Vinnai Balázs üzletember, startup befektető és mentor, a Codecool alapítója, a W.UP Digital elnöke és befektetője, az IVSZ elnöke.

A programok támogató és együttműködő partnere volt a Magyar Divat & Design Ügynökség, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt., a Hiventures, a Nemzeti Kutatás, Fejlesztés és Innovációs Hivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a CheckINN, az Xponential Transylvania, a Széchenyi Egyetem és az EIT Urban Mobility.

bottom of page